به گزارش بنکر (Banker)، این پیشبینی به دنبال آن صورت گرفته که سیاستگذاران در بحبوحه شیوع ویروس کرونا در نظر دارند بستههای محرک مالی روانه بازار کنند. این موضوع تب خرید طلا را بالا میبرد و احتمال ثبت رکوردهای جدید قیمتی تا ۵۰ درصد بیشتر از رکورد سال ۲۰۱۱ را تقویت میکند.
از آنجا که شیوع ویروس کرونا گمانهزنیها را به سمت وقوع سونامی رکود هدایت کرده، اقتصادهای بزرگ دنیا درصدد ارائه بسته محرک اقتصادی برآمدهاند. ارائه این بستههای مالی به بنگاههای تولیدی و شرکتهای بزرگ اقتصادی این فرصت را میدهد که قراردادهای تولیدی جدید شکل دهند. بدیهی است این موضوع هزینههای مالی را در اقتصاد بالا میبرد و سرمایهگذاران را به خرید داراییهای باارزشی همچون طلا ترغیب میسازد. تجربه نشان میدهد که سرمایهگذاران در بحبوحه بحرانهای اقتصادی و در شرایط نامطلوب اقتصادی، طلا را دارایی امنی برای نگهداری مییابند.
بانک آمریکا پیشبینی کرده بستههای محرک مالی قیمت طلای جهانی را از دو هزار دلار به سه هزار دلار برساند که بالاترین رکورد قیمتی در طول تاریخ است. پیش از این طلا توانسته بود رکورد قیمتی خود را در سال ۲۰۱۱ به ثبت برساند که کمی پایینتر از دو هزار دلار بود. به نظر میرسد عبور طلا از مرز دو هزار دلار و صعود آن به مرز سه هزار دلار کاملا محتمل باشد. با این حال کاهش نوسانات در بازارهای مالی و کاهش تقاضا برای طلا در برخی کشورها میتواند پیشبینی رشد طلا تا ۵۰ درصد بیشتر از رکورد سال ۲۰۱۱ را نقض کند.
اونس جهانی طلا طی روزهای اخیر توانست رکورد هفت ساله خود را بشکند و با قیمت ۱۷۰۰ دلار معامله شود. این رکورد جدید قیمتی اما دوام چندانی نداشت و تحت تاثیر رشد ارزش دلار و تقاضا برای نقدینگی پس از ریزش تاریخی قیمت معاملاتی نفت آمریکا، کاهش پیدا کرد. اکنون طلا با قیمت ۱۶۸۳ دلار در میان معاملهگران دادوستد میشود. تحلیلگران میگویند این روزها بر سر خرید دارایی امن و نیاز به نقدینگی کشمکش پیش آمده است. در صورتی که شاهد ریزش دوباره بازارهای سهام باشیم، معاملهگران از داراییهای پرریسک دست خواهند کشید که این موضوع تب خرید دارایی امن را بالا میبرد. با این حال این موضوع بستگی زیادی به روند بازارها در ماههای پیش رو دارد.
با این حال نباید منکر تاثیرپذیری بازارهای اقتصادی از یکدیگر باشیم. سرمایهگذاران تنها در صورتی خرید دارایی امن را به سرمایهگذاری در دیگر بازارها ترجیح میدهند که تحتتاثیر خطر ریزش یکباره قیمتها قرار نگیرند. بازار طلا از جمله بازارهایی است که تحتتاثیر مستقیم دیگر بازارهای مالی قرار دارد و معاملهگرانش را به سرعت از دست میدهد. اخیرا به دنبال ریزش تاریخی قیمت نفت، بازارهای مالی نیز ریزش عمیقی را تجربه کردند. سرمایهگذاران فرصت را مغتنم شمرده و به خرید طلا روی آوردند. اما موقتی بودن آنچه در بازارهای نفت اتفاق افتاد توانست زمینه بازگشت بازارهای مالی را فراهم کند.
تحلیلگران میگویند ممکن است قیمت طلا در بلندمدت با فشارهای کاهشی روبهرو شود، چه آنکه این فلز ارزشمند به عنوان پناهگاهی در برابر تورم استفاده میشود. اما سقوط قیمت نفت نیز به معنای افزایش فشارهای تورم منفی در بازار است. با این حال اقدامات محرک مالی و اقتصادی بانکهای مرکزی جهان به خصوص بانک مرکزی آمریکا از قیمت طلا حمایت خواهد کرد؛ موضوعی که پیشبینی ثبت رکوردهای جدید قیمتی در بازار طلا را تقویت میکند. با این حال برخی کارشناسان میگویند دستیابی به رقم سه هزار دلار برای طلا در کوتاهمدت دستنیافتنی است و نباید منتظر رشد ۵۰ درصدی قیمت طلا در ماههای پیشرو باشیم.
از زمانی که ویروس کرونا در اقتصاد جهانی ریشه دوانده، بازارهای جهانی یک روز خوش ندیدهاند و ارزش دارایی بسیاری از شرکتهای بزرگ جهانی رو به کاهش گذاشته است. با توجه به حرکت خلاف جهت بازار طلا و دیگر بازارهای مالی، انگیزه خرید و نگهداری طلا در میان معاملهگران بیشتر شده است؛ موضوعی که در نرخهای جدید ثبتشده طلا در بازارهای جهانی خودنمایی میکند. پیشتر بانک آمریکا پیشبینی کرده بود پیشروی طلا تا مرز دو هزار دلار ادامه خواهد داشت.
اما اکنون و در آستانه روانه شدن بستههای محرک مالی برای جبران آسیبهای اقتصادی ناشی از کرونا، کارشناسان پیشبینی میکنند که پیشروی طلا تا مرز سه هزار دلار ادامه داشته باشد. آخرین رکورد قیمتی طلا در سپتامبر سال ۲۰۱۱ به ثبت رسید که ارزشی حدود ۱۹۲۱ دلار داشت. با این حال این احتمال وجود دارد که تقاضا برای طلا در کشورهایی چون چین و هند ممکن است کاهش یابد. به گفته بانک آمریکا، این موضوع در کنار تقویت ارزش دلار و کاهش نوسانات بازار مالی میتواند به صورت باد مخالف در مقابل طلا باقی بماند.
کشورهایی که اقتصاد باثباتتری دارند، میتوانند در شرایط بحرانی به ارائه بستههای محرک مالی مبادرت ورزند. این موضوع تاثیر چندانی بر نرخ تورم در این کشورها نخواهد داشت، اما قراردادهای جدید تولیدی را به جریان میاندازد و با بالا رفتن هزینههای مالی و دو برابر شدن ترازنامههای بانک مرکزی، سرمایهگذاری در بازار طلا بیشتر خواهد شد.
ولی میزان ماندگاری طلا در سطوح پیشبینی شده چندان زیاد نخواهد بود و به محض تقویت ارزش دلار و بهبود وضعیت بازارهای مالی، ریزش خود را از سر خواهد گرفت.
در صورتی که طلای جهانی بتواند به ۵۰ درصد بالاتر از رکورد سال ۲۰۱۱ دست یابد، در بازار داخلی نیز روند جدیدی را در قیمتهای معاملاتی طلا تجربه خواهیم کرد. پیشبینی میشود قیمت طلا در بازار معاملات داخلی تحت تاثیر این موضوع به رکوردهایی تاریخی دست یابد. بدیهی است افزایش قیمت دلار در ادامه میتواند به ماندگاری قیمت طلا در سطوح بالای آن منجر شود.
با این حال ریزش قیمتها در بازار جهانی میتواند ریسک معاملات در بازار طلا و سکه را در داخل افزایش دهد، از این رو معاملهگران در بازار طلا رفتار محتاطانهتری در وضعیت کنونی خواهند داشت.