معاون اسبق شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی، از هزینه تقریبی ۱۲۰۰ میلیارد تومانی جهت انتقال پایتخت خبر داد
به گزارش بنکر (Banker)، سیدرضا هاشمی بیان کرد: توسعه اقتصادی و زیرساختها یکی از پیشنیازهای ضروری برای این انتقال میباشد.
هاشمی در نشستی پیرامون بازخوانی مطالعات امکانسنجی جابجایی پایتخت تصریح کرد: موضوع انتقال پایتخت طی سالهای گذشته بارها از سوی دولت مورد بررسی قرار گرفته است.
مطالعات جامعی در سالهای ۱۳۶۸، ۱۳۸۳ و ۱۳۸۸، تحت عناوین مختلف درباره امکانسنجی انتقال مرکز سیاسی و اداری کشور انجام شده است.
وی افزود: هدف این مطالعات بهطور کلی کاهش فشار بر تهران بود که این مورد از دو طریق تلاش میکند؛ اول توزیع جمعیت و فعالیت در سطح کل منطقه شهری تهران و دوم، انتقال بخشی از نقشها و عملکردهای متمرکز در پایتخت به سایر استانها و شهرها.
هاشمی ادامه داد: بهعلاوه، در سالهای ۱۳۸۸ و ۱۳۹۲ نیز مطالعات تحلیلی نسبت به موضوع انتقال پایتخت در مراکزی همچون مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران و مرکز پژوهشهای مجلس انجام شد.
معاون اسبق شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی یادآور شد: آخرین مطالعات در اواخر سال ۱۳۹۲ شروع و در اواخر سال ۱۳۹۳ انتشار یافت.
بر اساس مصوبه مجلس در سال ۱۳۹۴، وزارت راه و شهرسازی موظف به انجام امکانسنجی انتقال مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی تمرکززدایی از تهران گردید.
وی خاطرنشان کرد: برای بررسی و تصویب این طرحها، شورایی متشکل از وزرا و مسؤولان مختلف کشور تشکیل شد.
ایده انتقال پایتخت با استقبال مواجه نشد
با این حال، در خصوص ایده انتقال پایتخت، نظرات موافق چندانی وجود نداشت.
هاشمی تأکید کرد: در زمینه طرح ساماندهی و تمرکززدایی، مشکلات مدیریت وجود داشت و این فرآیند به توسعه اقتصادی پیوند خورده است.
بهعلاوه، دفتر تقسیمات کشوری علاقهمند به حفظ تقسیمات سیاسی کوچک در شهرهاست و از ادغام شهرستانها در مناطق کلانشهری خودداری میکند.
وی بیان کرد: بررسی تاریخی ۲۵ ساله مطالعات انتقال پایتخت نشان میدهد که تداوم و پیوستگی در این مطالعات مشاهده نمیشود.
هاشمی تصریح کرد: انتقال مرکز سیاسی و اداری، یک رویداد تاریخی در تحولات تمدنی کشور به شمار میرود.
انتظار میرود جمهوری اسلامی از این منظر، مؤسس مرحله جدیدی از تمدن ایران باشد.
هاشمی گفت: عملکرد مهندسی در شهرسازی و معماری باید بیشتر مورداستفاده قرار گیرد.
وی افزود: به تجربههای موفق جهانی همچون انتقال پایتخت اندونزی که پیشبینی میشود تا سال ۲۰۴۵ میلادی به انجام برسد، توجه شود.
پژوهشهای انجام شده نشان میدهد که با برآورد هزینههای لازم، انتقال پایتخت در کشور نیازمند منابع مالی بهمراتب بیشتری است.